Politica

Expoziție de artă sacră în memoria lui Alexandru Nancu, deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni

Membrii ‘Școlii de la Vlădești’ îi aduc un omagiu sculptorului și graficianului Alexandru Nancu printr-o expoziție de artă sacră ce a fost vernisată miercuri, de praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, locul unde artistul, trecut în neființă acum 12 ani, a reconstruit una dintre cele mai vechi biserici de lemn din țară.

Expoziția se află la cea de-a VII-a ediție și reunește anul acesta 17 iconari și pictori bisericești din Vâlcea și din București, care au venit cu o serie de lucrări realizate în mai multe tehnici – de la tradiționalele icoane pe lemn și pe sticlă și până la fresce și linogravuri.

‘Acest eveniment e legat foarte strâns de hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena al bisericii de lemn de la Anghelești-Pietrari, care a fost relocată și restaurată în Muzeul Satului prin efortul lui Alexandru Nancu, în perioada 2009-2012. După ce el nu a mai fost, ne-am dorit, împreună cu colegii din gruparea numită Școala de la Vlădești, să organizăm acest eveniment care iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, a ajuns la cea de-a șaptea ediție. Este vorba de o expoziție de artă sacră, exclusiv icoană realizată în multe tehnici și în primul rând icoană pe lemn, desigur tehnica tradițională, icoana pe sticlă, pentru că avem artiști care lucrează foarte frumos pe sticlă în județul Vâlcea, icoană portabilă în tehnica frescă, linogravuri. Avem chiar și icoană pe pânză. În general cred că putem găsi în expozițiile noastre cam toate tehnicile în care se poate lucra o icoană’, a precizat criticul de artă Luiza Barcan, principalul curator al expoziției și cea care a pus bazele ‘Școlii de la Vlădești’.

Organizată în memoria lui Alexandru Nancu, expoziția a fost precedată și de o slujbă la biserica de lemn pe care sculptorul a salvat-o dintr-un cătun din comuna Pietrari. Considerată a fi cea mai veche construcție de acest timp atestată din Țara Românească, biserica din Anghelești a fost descoperită de artist într-o stare avansată de degradare și restaurată apoi cu mari eforturi la muzeul de la Bujoreni, un loc pe care l-a îndrăgit mult și unde a organizat mulți ani simpozioane pentru artiști plastici, restauratori și studenți la arte.

‘Alexandru Nancu e cel care ne-a readus în cadrul Muzeului Satului. El a făcut-o și cu ani în urmă în cadrul simpozioanelor organizate aici. Mă refer la faptul că Alexandru Nancu a încercat să împace tradiția cu post-modernitate, dar tradiția aceea autentică, reală, meșteșugurile vechi pe care a încercat să le readucă în actualitate. Așa se face că sunt colegi de-ai noștri din muzeu care au învățat să prelucreze șindrila, meșteșugul prelucrării fierului, al ceramicii. Sunt o grămadă de lucruri care s-au întâmplat aici și pe care Alexandru Nancu le-a făcut posibile în anii aceia când muzeul era plin de oameni, când era plin de specialiști, când era plin de studenți care au venit și care și-au făcut cumva ucenicia aici. Întâlneam tot aici și acesta este și motivul pentru care am considerat că este normal să vernisăm expoziția în acest loc’, a adăugat Gheorghe Dican, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și coorganizator al acestui eveniment, alături de Muzeul Județean ‘Aurelian Sacerdoțeanu’ și Fundația HAR.

Expoziția de icoane dedicată lui Alexandru Nancu a fost deschisă în școala din curtea Muzeului Satului Vâlcean și va putea fi vizitată până la începutul lunii viitoare. AGERPRES